Dieta, w której ograniczamy spożycie produktów zawierających laktozę jest jednym z rodzajów diety eliminacyjnej. Sama laktoza należy do dwucukrów – w jej skład wchodzi galaktoza i glukoza. Ze względu na miejsce występowania, bardzo często laktoza nazywana jest także cukrem mlekowym. Aby w ogóle możliwe było przetworzenie laktozy przez organizm człowieka, potrzebuje on do tego konkretnego enzymu. Tym samym nietolerancja laktozy pojawia się w sytuacji, kiedy w organizmie nie ma tego enzymu trawiennego i pojawia się problem, gdzie po spożyciu laktozy nie może ona zostać odpowiednio i całkowicie rozłożona w układzie pokarmowym. W konsekwencji tej sytuacji pojawia się wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jedną z nich jest bardzo długie zaleganie treści żołądkowej czy problemy jelitowe. Co wobec tego można zrobić w takiej sytuacji?
Układamy jadłospis, w którym nie ma laktozy
Bardzo często sami widzimy, że po spożyciu produktów zawierających laktozę po prostu czujemy się nie najlepiej. Wówczas naturalnym odruchem jest ograniczenie takich produktów. Dieta bez laktozy nie musi być wcale gorsza od diety, w której możemy spożywać wszystkie produkty bez ograniczeń. Jednakże, na początku ułożenie i skomponowanie takiej diety może być trudne. Dlatego też w takiej sytuacji możemy zwrócić się o poradę do dietetyka, który ułoży nam wstępny jadłospis i zaprezentuje nam podstawowe zasady, którymi powinniśmy się kierować przygotowując swoje posiłki. Warto odwiedzić stronę https://projektzdrowie.info/ i wybrać gabinet dietetyczny w swoim mieście. Co ważne, dieta bez laktozy przede wszystkim musi opierać się na świadomości tego, które produkty tę laktozę zawierają.
Ważny problem z doborem odpowiednich źródeł wapnia
Wapń jest potrzebny zarówno osobom młodym, których układ kostny dopiero się rozwija, jak i już dorosłym, chociaż w innej ilości. Tak czy inaczej, źródłem wapnia są produkty mleczne, w których najczęściej występuje laktoza. Dlatego też dieta bez laktozy, która nie jest odpowiednio zbilansowana, może niestety skończyć się niedoborem właśnie tego pierwiastka. Okazuje się, że wobec tego dobrym produktem w diecie bez laktozy są produkty roślinne, przede wszystkim bazujące na soi. Dobrym wyborem będą też produkty wysokobiałkowe, jako zamiennikiem tradycyjnego nabiału. Źródłem wapnia będą też warzywa kapustne, takie jak jarmuż, brokuł czy sama kapusta, a także suszone owoce, takie jak morele. Należy również pamiętać o suplementacji witaminy D, która jest niezbędna do tego, aby wapń się dobrze wchłaniał.
Dobrze jest mieć też taką świadomość, aby nigdy nie przechodzić na dietę bez laktozy w sytuacji, kiedy nie ma ku temu wskazań. Nieświadome unikanie produktów mlecznych bez przemyślanej diety, w której będą zamienniki produktów laktozowych może być bardzo niekorzystne dla naszego organizmu i dla naszego samopoczucia. Dieta bez laktozy wobec tego nie zawsze jest więc dietą lepszą od klasycznej diety dobrze zbilansowanej.